Olejek macadamia jest składnikiem wielu kosmetyków naturalnych

macadamia

Olej macadamia jest często wykorzystywany jako składnik wielu kosmetyków naturalnych. Możemy go spotkać w kremach, np. Organix Csmetix Odżywczy krem na noc, serach, np. Aubrey Calming Skin Therapy Serum łagodzące, maseczkach, np. Lavera Faces Maska pielęgnacyjna, balsamach, np. Aubrey Bezzapachowy nawilżający lotion do ciała i rąk, szamponach do suchych włosów, np. Aubrey Nawilżający szampon do włosów suchych i łamliwych z olejkiem z dzikiej róży i wyciągiem z wiciokrzewu, odżywkach i maskach do włosów, np. Lavera Maska do włosów suchych i zniszczonych oraz w kosmetykach kolorowych: cieniach do powiek, np. Alva duety cieni do powiek, szminkach, np. Alva kremowa szminka, pudrach, np. Alva puder brązujący wypiekany.

Reklamy
Olejek macadamia jest składnikiem wielu kosmetyków naturalnych

Działanie i zastosowanie oleju macadamia

madamia_nuts_supplier_batafood_04

Dzięki wysokiej zawartości kwasu oleopalmitynowego, olej ma silne działanie antyoksydacyjne, zapobiega utlenianiu komórek, zmniejszając ryzyko nowotworów skóry i spowolniając procesy jej starzenia się. Kwas ten chroni naskórek w taki sam sposób, jak naturalne sebum wytwarzane przez skórę. Bardzo szybko się wchłania. Polecany jest do pielęgnacji skóry przesuszonej, łuszczącej się, wrażliwej i dojrzałej. Regeneruje naskórek, utrzymuje jego odpowiednie nawilżenie, wygładza, zmiękcza, rewitalizuje. Można go stosować na oparzenia słoneczne, ponieważ posiada właściwości łagodzące i przyspieszające gojenie. Olej macadamia stosowany na suche, szorstkie i zniszczone zabiegami fryzjerskimi włosy, głęboko je odżywia, natłuszcza i regeneruje uszkodzenia. Włosy nabierają połysku, gładkości i miękkości, stają się bardziej odporne na kruszenie. Można go stosować zarówno do olejowania całej długości włosów, jak i do wmasowywania w rozdwajające się, suche końcówki.

Działanie i zastosowanie oleju macadamia

olej macadamia – naturalny kosmetyk

macadamia_25177276_s

Olej macadamia otrzymywany jest w wyniku tłoczenia orzechów drzewa Macadamia Integrifolia. Drzewo to rośnie dziko w Australii, uprawiane jest także w Afryce Południowej i na Hawajach. Olej posiada orzechowy zapach, kolor od jasnożółtego do brązowego. Zawiera cenne kwasy tłuszczowe jednonienasycone: oleinowy i oleopalmitynowy oraz nasycone, bogaty jest w witaminy A, B, E oraz w składniki mineralne.

olej macadamia – naturalny kosmetyk